دسته‌بندی مقالات

انواع پولیش خودرو و مراحل آن

انواع پولیش خودرو و مراحل آن

همانطور که در مقاله انواع رنگ و آسیب خودرو گفته شد؛ دلایل مختلفی برای استفاده از پولیش وجود دارد. گاهی اوقات برای از بین بردن خط و خش بدنه از آن استفاده می‌کنیم. این خراش‌ها در اثر برخورد اتومبیل با سطوح و اشیای خارجی ایجاد می‌شوند.

گاهی اوقات گرد و ‌غبار و خاک معلق در هوا هستند که ما ‌را مجبور به پولیش زدن می‌کنند؛ همچنین برخورد خودرو با سرعت بالا به این ذرات، باعث ایجاد خطوط ریزی بر روی بدنه می گردد. این خطوط باعث شکسته شدن نور و مات دیده شدن رنگ خودرو می‌گردند.

سوختگی ناشی از نور آفتاب یا آتش نیز ما را به سمت پولیش سوق می‌دهد. استفاده از شوینده‌های نامناسب برای شستشوی اتومبیل، فضولات پرندگان و باران اسیدی ‌نیز می‌توانند لکه‌هایی بر روی خودرو ایجاد کنند. پولیش اتومبیل به راحتی می‌تواند این لکه‌ها را پاک می‌کند.

انواع مواد پولیش خودرو

پولیش‌ها در 5 نوع زبر، نرم، تک مرحله‌ای، پولیش واکس و واکس عرضه می‌شوند. در واقع پولیش‌ها از نوع لایه برداری (CUT)  شروع شده و تا واکس‌هایی که باعث ایجاد لایه روی سطح می‌شوند، ادامه دارند.               

بنابراین لازم است شما قبل از انجام پولیش هدف خود را بدانید. ممکن است مقصود شما رفع یک خراش عمیق باشد یا تنها قصد برطرف کردن خراش‌های جزئی بر روی بدنه خودرو را داشته باشید و یا شاید تنها هدف شما این باشد که درخشندگی خودرو خود را بیشتر کنید.                                 

همچنین پولیش‌ها دو آیتم کات و گلس دارند. هر چقدر فاکتور کات بیشتر باشد پولیش از خاصیت لایه برداری بیشتری برخوردار است و هر چقدر فاکتور گلس زیاد باشد، براقیت و درخشندگی بیشتری ایجاد می‌شود.

پوليش زبر:

خاصیت لایه برداری در پولیش زبر بسیار بالا است؛ به طوري که قدرت سايندگي آن با نرم‌ترين سنباده  1200 مقايسه مي‌شود. با استفاده از اين پوليش خراش‌هاي عميق به راحتي از بين مي‌روند. البته به دلیل زبری بالای پولیش، سطح پولیش شده به صورت مات در می‌آید که نیاز به پرداخت با پولیش نرم دارد.

پس توجه داشته باشيد که پوليش زبر به تنهايي قابل استفاده نمي‌باشد و مکمل آن پوليش نرم است. مصرف مکرر و بيش از حد پوليش زبر اتومبیل، مي‌تواند باعث ناپايدار کردن و در نهایت از بین بردن رنگ اتومبيل شود.

از پولیش زبر به‌ هیچ‌ عنوان نباید برای خطوط سطحی استفاده کرد. زیرا به دلیل زبری، مانند یک سنباده عمل می‌کند و به رنگ آسیب می‌رساند. برای تشخیص خطوط عمیق، ناخن خود را روی خطوط قرار دهید. اگر ناخن شما به سطح آهن رسید آن خطوط عمیق بوده در غیر این ‌صورت خطوط سطحی هستند.

پولیش زبر در برطرف کردن ماتی چراغ خودرو نیز مفید است. اگر چراغ خودرو شما مات شده است و قصد خرید چراغ ندارید، می‌توانید از پولیش زبر برای شفاف کردن طلق چراغ نیز استفاده کنید.

پوليش نرم:

اين پوليش داراي خاصيت سايندگي بسيار ظريفي بوده و برای از بین بردن خطوط سطحی استفاده می‌شود. اگر سطح رنگ خیلی آسیب جدی ندیده باشد و سطحی باشد، این پولیش گزینه مناسبی برای استفاده است.

پولیش نرم بدون آن که آسیبی به سایر نقاط رنگ بدنه برساند، خط‌و‌ط قسمت مورد نظر را برطرف می‌کند. از این پولیش می‌توان به صورت موضعی در قسمتی از سطح بدنه خودرو و یا در تمام سطوح استفاده کرد. همچنين اين پوليش جهت تميز کردن لکه‌هاي محيطي مانند قير، شيره درختان و… که به راحتي از روي بدنه خودرو پاک نمي‌شوند، استفاده مي‌شود.

پولیش نرم، ماتی رنگ را نیز از بین می‌برد. با توجه به دو خاصیت سایندگی و براق‌کنندگی که دارد گرد و غبار روی رنگ را از بین برده و رنگ را براق می‌کند.

پوليش تک مرحله:

پوليش متوسط یا تک مرحله‌ای خودرو، در حقيقت يک نوع پوليش با خاصیت لایه برداری کم تا متوسط و خاصیت براق کنندگی متوسط تا زیاد است. این پولیش علاوه بر حذف آسیب‌های سطحی، بدنه خودرو را براق‌تر می‌کند.

پولیش واکس:

این پولیش در واقع یک نوع مخلوط با واکس می‌باشد که به وسیله آن می‌توان بدنه خودرو را براق‌تر کرد. در واقع این نوع پولیش خصوصیات پولیش نرم را دارد.

واکس:

با وجود این که واکس در گروه پوليش‌ها قرار ندارد، اما در مواردي که سطح رنگ خودرو صاف بوده و دارای موج و خراش نباشد، قابل استفاده است. در اين صورت واکس با قرار دادن لايه‌اي از چربي مخصوص، موجب درخشندگی بیشتر خودرو می‌گردد.

توجه داشته باشيد که يک واکس خالص به هيچ عنوان خاصيت خش برداري و پرداخت کاري را ندارد. براقیت ایجاد شده به وسیله واکس، به واسطه جا ماندن چربی‌های مخصوص بوده که البته موقت و مقطعی است.

پد پولیش:

پدهای پولیش خودرو اغلب از جنس فوم و پوست بره هستند. اکثر کسانی که با دستگاه پولیش‌کاری می‌کنند، از پدهای فومی استفاده می کنند. پدها نیز همانند پولیش‌ها انواع نرم و زبر دارند.

در بین پدها، پد پوست بره بهترین نوع برای از بین بردن خط‌ و‌ خش‌های ایجاد شده بر روی رنگ ‌است. این پد بسیار نرم بوده و آسیبی به رنگ نمی‌رساند.

انواع دستگاه‌های مخصوص پولیش کردن خودرو

پولیش کردن به دو روش دستی و دستگاهی انجام می‌شود. در روش پولیش با دستگاه، دستگاه‌های پولیشکاری از نظر نوع چرخش و دوران به 3 دسته تقسیم می شود :

دستگاه پولیش روتاری (Rotary):

نحوه گردش پایه پد این دستگاه، حول نقطه مرکز است که مانند دستگاه فرز کار می‌کند. با این تفاوت که به دلیل داشتن دیمر، می‌توان سرعت دستگاه را تغییر داد.

این دستگاه به دلیل تمرکز چرخش در یک ناحیه، موجب گرم شدن سریع سطح می‌شود و سرعت لایه برداری با آن بالا می‌باشد؛ به همین دلیل در صورت نگه داشتن بیش از حد دستگاه در یک نقطه، سطح رنگ به شدت آسیب می‌بیند.

دستگاه پولیش اوربیتال (Orbital):

کار این دستگاه به صورت حرکت پایه پد به شکل اوربیتالی و به صورت لرزشی است. با استفاده از این دستگاه لایه برداری بسیار کمی انجام می شود.

دستگاه پولیش دی ای (Dual Action):

این دستگاه‌ها جدیدترین نسل دستگاه‌های پولیش می‌باشند که ترکیبی از دو حرکت چرخشی و اوربیتالی را به وجود می‌آورند.

وسایل مورد نیاز برای پولیش خودرو

به طور کلی برای پولیش خودرو، چه به صورت دستی و چه به صورت دستگاهی لازم است تا موارد زیر را تهیه کنید:

  • پارچه لطیف و نرم
  • پد فوم پولیش (بسته به نوع خط و خش بدنه سایز فوم را انتخاب نمایید)
  • خمیر براق کننده (اختیاری)
  • مایع پولیش کاری
  • دستگاه پولیش (اختیاری)
  • واکس پولیش

روش‌های پولیش خودرو

همانطور که گفته شد، پولیش کردن خودرو به دو روش پولیش دستی و پولیش با دستگاه تقسیم می‌شود. بزرگترین تفاوتی که میان پولیش دستی و دستگاهی وجود دارد، مدت‌ زمان پولیش کردن است. مسلماً با دستگاه مدت‌ زمان کمتری نسبت به پولیش دستی صرف می‌شود.

آموزش پولیش دستی خودرو

آماده سازی لوازم کار:

 ابتدا لوازم کار را آماده کنید. برای این کار به یک قوطی پولیش نرم و تعدادی پارچه پنبه‌ای و نرم احتیاج دارید. دقت کنید که در بازار پولیش‌های مختلفی در دسته‌بندی‌های نرم و زبر وجود دارد، شما باید پولیش نرم را تهیه کنید.

برای شروع پولیش کاری حداقل به دو تکه پارچه نیاز دارید، یکی برای پولیش کردن و دیگری برای تمیز کردن بدنه. برای این کار می‌توانید از دستمال‌های میکروفایبر یا پارچه‌های حوله‌ای نرم یا پنبه استفاده کنید.

شستشوی خودرو:

قبل از پولیش کردن و واکس زدن، همیشه لازم است که در ابتدای کار خودرو شسته شود. برای شستشو از شامپو‌های مخصوص اتومبیل یا مایع‌ ظرف‌شویی استفاده کنید و هرگز این کار را با پودر لباسشویی امتحان نکنید؛ زیرا خط و خش‌های بسیار ریزی روی بدنه ایجاد می‌کند. مطمئن شوید که تمام گل‌ و‌‌ لای و ذرات شن از روی بدنه پاک‌ شده باشد.

خشک کردن خودرو:

بعد از اتمام شستشو، بدنه خودرو را کاملاً خشک کنید و یا اندکی صبر کنید تا بدنه کاملاً خشک شود و هیچ رطوبتی باقی نماند. بهتر است خودرو را در یک مکان دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید، البته دمای محیط خیلی هم نباید پایین باشد زیرا گرما و سرما بیش‌ از حد بدنه باعث ماسیده شدن پولیش می‌شود و کار را سخت می‌کند.

پولیش کاری را شروع کنید:

ابتدا مقداری پولیش را روی قسمت مورد نظر از بدنه بریزید و با پارچه شروع به مالش آن قسمت کنید. این کار را می‌توانید به دو صورت خطی (رفت‌ و برگشتی) و چرخشی انجام دهید. دقت داشته باشید هر کدام از این روش‌ها را که انجام می‌دهید، باید تا انتها همان الگوی ثابت را ادامه دهید.

بهترین روش حرکت رفت و برگشتی عمود بر خراش‌ها است که با تکرار آن می‌توانید تمام خراش را حذف کنید. اگر می‌خواهید فقط یک خراش را از بین ببرید در همان محدوده این کار را انجام دهید ولی اگر قصد دارید کل بدنه را پولیش کنید این کار را ابتدا از یک ناحیه شروع کنید و رفته‌رفته به سمت قسمت‌های دیگر حرکت کنید.

این کار را تا جایی که مواد پولیش روی بدنه تمام شود ادامه دهید. اگر احساس می‌کنید هنوز خش‌ها برطرف نشده‌اند، می‌توانید بازهم پولیش بزنید و دوباره این کار را انجام دهید. برای اینکه پارچه شما به‌راحتی روی بدنه حرکت کند سطح رنگ را مقداری با آب مرطوب کنید. در غیر این‌ صورت کارتان سخت می‌شود و به‌زودی خسته خواهید شد.

دقت و حوصله خرج کنید:

قسمت‌هایی از بدنه که بیشتر در معرض آسیب هستند، مانند زیر دستگیره‌ها و رکاب ماشین نیاز به‌ دقت و حوصله بیشتری برای پولیش زدن دارند زیرا تعداد خش‌های این نقاط بیشتر است.

دقت کنید که پولیش را روی قسمت‌های پلاستیکی مثل سپر، دستگیره و چراغ‌ها نمالید؛ زیرا باعث کدر و مات شدن آن‌ها می‌شود.

در صورت نیاز، نوع پولیش خودرو خود را عوض کنید:

در صورتی‌ که خراش به حدی عمیق است که با پولش نرم محو نمی‌شود، می‌توانید از پولیش زبر استفاده کنید. برای این کار ابتدا مقداری پولیش زبر روی محل مورد نظر بریزید و به‌ آرامی شروع به مالش آن، روی خراش کنید. بخاطر داشته باشید که در این کار به‌ هیچ‌ وجه زیاده‌روی نکنید، زیرا پولیش زبر همانند یک سنباده عمل می‌کند و بی‌دقتی هنگام استفاده از آن می‌تواند به رنگ بدنه آسیب برساند. بعد از این که از پولیش زبر استفاده کردید، احتمالاً رنگ آن ناحیه مقداری کدر شده که باید به ‌وسیله پولیش نرم دوباره براق شود.

آثار چربی و پولیش باقی مانده را پاک کنید:

بعد از اینکه پروسه‌ی کاری پولیش تمام شد، باید با یک حوله یا پارچه نرم کل بدنه را پاک ‌کنید تا تمام آثار چربی و پولیش باقی‌مانده از روی بدنه پاک شود. همچنین می‌توانید یکبار خودرو را بشویید. اگر می‌خواهید در ادامه از واکس استفاده کنید شستن اتومبیل نتیجه بهتری می‌دهد.

در انجام پولیش خودرو، زیاده‌روی نکنید:

در نهایت بهتر است بدانید که برای جلوگیری از آسیب به رنگ خودرو به‌ هیچ‌ وجه در استفاده از پولیش زیاده‌روی نکنید و این کار را به حداکثر سالی یکبار و آن‌هم در صورت نیاز محدود کنید.

نحوه پولیش خودرو با دستگاه

کار با دستگاه پولیش مهارت خاص خود را نیاز دارد. با این وجود با چند بار استفاده می‌توان نحوه کار با دستگاه را به‌ راحتی یاد گرفت. هر چند این کار خیلی سخت و تخصصی به‌نظر نمی‌رسد، اما بهتر است نکات زیر را مدنظر قرار دهید :

شستشوی کامل خودرو:

نخستین قدم برای پولیش خودرو چه به صورت دستی و چه با دستگاه، شستن آن است. زیرا وجود هر گونه کثیفی هنگام پولیش کاری، احتمال خش پذیری بدنه را بسیار بالا می‌برد؛ همچنین نقاط کثیف باعث نادیده گرفته شدن خط و خش بدنه خودرو می‌شود. به همین دلیل است که قبل از هر چیزی شستن اتومبیل را نباید فراموش کرد.

به این نکته توجه داشته باشید که عملیات شستشو را یک ساعت قبل از پولیش کاری انجام دهید تا خودرو به طور کامل خشک شده باشد.

آماده سازی وسایل پولیش:

مقداری پولیش نرم با یک پد نرم و یا پد پوست بره به همراه داشته باشید. در این مرحله پد را کمی مرطوب کنید. نیازی نیست که پد را کاملاً خیس کنید. مقداری پولیش روی پد بریزید و پد را آغشته به پولیش کنید. به دلیل استفاده از دستگاه نیازی نیست پولیش را بر روی بدنه خودرو بزنید. آغشته کردن پد با پولیش برای این کار کافی است.

آغاز پولیش کاری:

دستگاه پولیش را به بدنه خودرو نزدیک کنید. حال دستگاه را روشن کرده و بر روی قسمت مورد نظر قرار دهید. دستگاه را روی سرعت کم بگذارید تا عملیات پولیش با دقت و ظرافت بیشتری انجام شود. با اعمال کمی فشار و انجام حرکت به عقب، جلو و چرخشی به آرامی این کار را انجام دهید.

به دستگاه فشار وارد نکنید؛ چرا که فشار زیاد بر دستگاه باعث از بین رفتن رنگ خودرو می‌شود. به یاد داشته باشید که دستگاه را باید موازی با سطح بدنه ماشین نگه دارید تا ردی از حرکت چرخشی بر روی سطح خودرو دیده نشود.

بعد از مدتی پولیش با دستگاه، با مشاهده درخشش بدنه و ناپدید شدن مایع پولیش در ناحیه مورد نظر به سراغ محل دیگر از پولیش بروید. دستگاه را همانند حرکات پولیش دستی به‌صورت طولی حرکت دهید. تا زمانی که خط‌ و‌ خش‌های موردنظر از بین نرفته دستگاه را از بدنه جدا نکنید. در بخش‌هایی از بدنه خودرو که حساسیت بیشتری دارند کمتر فشار وارد کنید.

به سایز پد مورد نیاز دقت کنید. برای مثال پد سایز 21 و 15 برای پولیش کاپوت و درب های خودرو مناسب می‌باشند؛ همچنین مقدار مایع پولیش نیز بستگی به سایز پد مورد استفاده دارد، مثلا برای پد سایز 21 و 15 فقط 4 قطره مایع پولیش نیاز است.

پاکسازی و واکس پولیش:

پس از پایان کار، باید با پارچه‌ای نرم و لطیف قسمت های پولیش شده را تمیز و خشک کنید. برای نتیجه بهتر براق کردن بدنه خودرو، می‌توانید از واکس پولیش استفاده کنید.

جهت استفاده از واکس پولیش، لازم است که پس از اتمام پولیش فوم پد را تعویض کنید. سپس چند قطره واکس را روی پد جدید اعمال کنید. دستگاه را روشن کنید و روی قسمت‌هایی که پولیش انجام شده واکس بزنید.

استفاده از یک لایه واکس بر روی سطوح پولیش شده، به رفع عیوب سطحی باقی‌مانده کمک بسیار شایانی می‌کند.

تفاوت پولیش خودروهای سفید و مشکی

با توجه به رنگ‌دانه‌هایی که پولیش‌ها دارند، برای هر رنگی از خودرو باید پولیش مخصوص همان رنگ تهیه شود. پولیش‌ خودروهای مشکی و سفید متفاوت است و نباید برای هر دو رنگ از یک نوع پولیش استفاده کرد.

پولیش خودروهای مشکی:

حفظ و نگهداری خودروهای مشکی به‌ مراتب سخت‌تر از خودروهایی با رنگ روشن است. فقط شستن، این خودروها را تمیز و براق نمی‌کند. اگر می‌خواهید به مدت چندین ماه از شستشو خودرو خود خلاص شوید، توصیه می‌شود آن را پولیش کنید.

برای این کار باید از پولیش مخصوص رنگ مشکی استفاده کنید. قبل از انجام پولیش حتماً خودرو را به خوبی شستشو دهید.

پولیش خودروهای سفید:

از پولیش‌های رنگ مشکی و تیره، به‌هیچ‌عنوان نباید در رنگ‌های سفید و نقره‌ای استفاده کرد؛ زیرا رنگ‌دانه‌های موجود در داخل ماده پولیش، باعث تیرگی رنگ شده و به‌ خوبی رنگ را براق نمی‌کند.

خودروهای رنگ سفید را نیز همانند رنگ مشکی شستشو دهید. در شستشوی این رنگ دقت بیشتری به خرج دهید؛ زیرا هنگام پولیش‌کاری، ممکن است آلودگی‌ها رنگ را کثیف کنند و به‌سختی پاک ‌شوند.

نکات تکمیلی درباره پولیش خودرو

با توجه به مطالب و نکات بالا سعی کنید در طول سال فقط یکبار خودرو خود را پولیش کنید؛ زیرا در صورت استفاده بیش از حد، پولیش مانند سنباده عمل کرده و رنگ خودرو را از بین می‌برد.

برای پولیش خودرو لزومی به داشتن دستگاه پولیش نیست و شما می‌توانید با پارچه نرم نیز خودرو خود را براق و پولیش کنید. دستگاه پولیش فقط کار شما را ساده‌تر کرده و زحمت کمتری می‌طلبد، اما ریسک خراش‌پذیری نیز وجود دارد. در مقابل، پولیش دستی زحمت بیشتری می‌خواهد اما با دقت بالاتری نسبت به دستگاه پولیش صورت می‌‌پذیرد.

یادتان نرود که پولیش کاری از جمله کارهایی است که کثیف کاری زیاد دارد، پس بهتر است که در فضای باز و دور از دیگر وسایل آن را انجام دهید.

در انتخاب نوع پولیش بهتر است از پولیش‌هایی استفاده کنید که حاوی کمترین میزان مواد چربی مثل سیلیکون و پارافین می باشند، زیرا این مواد چرب می‌توانند خط و خش را بپوشانند و زمانی که این چربی‌ها شسته شوند دوباره تمام خط و خش‌ها قابل دیدن می‌باشند؛ به همین دلیل توصیه می‌شود از پولیش‌هایی که سیلیکون فیری و بدون مواد چرب هستند، استفاده شود تا آسیب‌ها بطور کامل حذف گردند.

مقالات مرتبط
چک لیست خودرو قبل از سفر

چک لیست خودرو قبل از سفر

آیا تا به حال به اهمیت بازدید و بررسی وسیله نقلیه قبل از شروع سفر اندیشیده‌اید؟ آیا می‌دانید که چک کردن دقیق خودرو قبل از

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *